fbpx

Slapen heeft invloed op je gewicht

Als je wilt afvallen is het belangrijk om goed te slapen. Hoe lang je precies moet slapen verschilt per persoon, maar gemiddeld hebben volwassenen tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. Kinderen hebben iets meer nodig, ouderen iets minder. Goed slapen heeft veel voordelen. Je bent overdag alerter en zit lekkerder in je vel, je wordt minder snel ziek omdat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem en het helpt overgewicht voorkomen. 

Een slaap tekort zorgt voor een tragere stofwisseling en maakt je hongerig. Daarnaast is het lastiger om weerstand te bieden aan calorierijke snacks als je moe bent. Ik hoor regelmatig klanten vertellen over emotie eten. Ze eten dan een hele zak chips leeg of een reep chocola terwijl ze eigenlijk helemaal geen honger hadden. Ze waren gewoon moe maar hadden het niet goed in de gaten. Mensen met overgewicht slapen over het algemeen slechter. Een paar kilo extra zal niet zo’n groot verschil maken, maar flink overgewicht kan leiden tot  een verstoring van de ademhaling zoals snurken of slaapapneu. Door genoeg te slapen wordt het dus makkelijker om gewicht te verliezen. Heb je een gezonder gewicht ga je ook beter slapen.

Vrouw slaapt

Waar kun je op letten? 
Door eerder naar bed te gaan verklein je de kans dat je later op de avond weer gaat eten. De avond wordt iets korter, je krijgt daardoor meer slaap en minder caloriën binnen. Hoe langer je op blijft, hoe groter de kans dat je weer zin krijgt in iets te eten.

Door op regelmatige tijden gezond te eten voorkom je trek op momenten dat je anders niet zou eten. 

Door steeds rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, val je makkelijker in slaap en wordt je ook fitter wakker.

Door gezond te eten kun je klachten tijdens de overgang zoals nachtelijk zweten verminderen. Dit helpt je om door te slapen en uitgeruste wakker te worden.

Zorg voor voldoende beweging overdag of vroeg op de avond, het helpt om te ontspannen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *