fbpx

Eet jij vlak voor het slapen gaan?

Mij wordt vaak gevraagd of het erg om nog iets eten vlak voor het slapen gaan. Erg is het natuurlijk niet, maar is het verstandig?

Als je wilt afvallen geldt de regel; als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, kom je aan, krijg je minder energie binnen en val je af, dus wat dat betreft heeft het geen invloed.

Of toch wel een beetje?

Onze biologische klok wil ’s avonds dat we het rustig aan doen. Ons lichaam kan dan herstellen van de dag. Als je ’s avonds laat nog wat gaat eten, geef je je lichaam daarmee een signaal dat het wakker moet blijven. De energie die je binnenkrijgt, zorgt ervoor dat je lichaam bezig blijft met opslaan in plaats van herstellen. Dat is slecht voor je nachtrust.

Als je slecht slaapt, heb je de volgende dag meer trek, ben je minder snel verzadigd en maak je moeilijker gezonde keuzes. Daar komt bij dat als je ’s avonds moe bent je meestal niet de meest gezonde dingen kiest (zoals koekjes en chips etc.).

Als je deze koolhydraatrijke snacks eet, maakt je lichaam insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de suikers in je bloed in je lichaamscellen komen. ’s Avonds is de gevoeligheid van dit hormoon minder. Er moet dan meer van worden aangemaakt. Dit hormoon zorgt er ook voor dat de suikers die niet in de cellen kunnen worden opgenomen, worden opgeslagen als vet. De calorieën die je ’s avonds of ’s nachts eet, zorgen daarom sneller voor overgewicht dan de calorieën die je overdag eet.

Het is verstandig om een paar uur voor het slapen gaan te stoppen met eten. Je darmen krijgen dan rust en je lichaam kan herstellen van de dag. Wil je echt nog iets eten, kies dan voor iets koolhydraatarms, bijvoorbeeld yoghurt, kwark, gekookt eitje of een paar ongezouten noten. Daarvan blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en slaap je rustiger.

Heb je ‘s avonds enorme trek, kan het zijn dat je overdag niet goed gegeten hebt. Verstandig om dan contact op te nemen en eens bij mij langs te komen. We kunnen dan kijken wat je zou kunnen veranderen om die trek ’s avonds te voorkomen.