fbpx

De Overgang

De overgang is een periode waar alle vrouwen tussen de 40 en 60 jaar mee te maken krijgen. Er gebeurt in deze periode veel met je lichaam en je geest. Je verandert van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Geen wonder dat je daar last van kunt krijgen. De hormoonhuishouding verandert waardoor er  klachten kunnen ontstaan zoals opvliegers. Dit zijn korte hevige warmte aanvallen, waarbij je gezicht, hals en borst rood worden. Ook nachtzweten, hartkloppingen, menstruatieklachten, last van spieren en gewrichten zijn veel voorkomende verschijnselen. Deze klachten kunnen weer andere klachten veroorzaken zoals moeheid, slaapproblemen en gewichtstoename.

Door te zorgen voor een gezonde leef-en eetstijl kun je veel van deze klachten verminderen. Dat kun je doen door gezond te eten en per dag minimaal een half uur actief te bewegen zoals wandelen, fietsen, zwemmen etc. Ook is het belangrijk om regelmatig te ontspannen en goed te slapen. Dit heeft invloed op hoe jij je overdag voelt. Heb je last van opvliegers, dan kan het helpen om onder katoenen lakens te slapen in plaats van een synthetisch dekbed. Ook kan het prettig zijn om kleding te dragen dat vocht goed opneemt waardoor vocht verdampt, bijvoorbeeld katoen, zijde of wol. 

Ik kan je helpen om je leef-en eetpatroon te verbeteren zodat je minder last ondervindt van de overgangsklachten en het gewicht krijgt en behoudt dat bij je past.

Ouderen die fietsen