fbpx

BMI en Middelomtrek

Wat is BMI
De Body Mass Index (BMI) is een internationaal gebruikte meetmethode die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.

Met de BMI kan op een eenvoudige wijze worden nagegaan of het lichaamsgewicht gezond is. Overgewicht ontstaat wanneer het lichaam gedurende langere tijd meer energie binnenkrijgt dan het verbruikt en het overschot aan energie wordt opgeslagen als lichaamsvet. Overgewicht vergroot het risico op onder meer Diabetes type 2, hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker, galstenen en gewrichtsaandoeningen. 

Onder gewicht

BMI < 18,5

Normaal gewicht

BMI 18,5 – 25

Overgewicht

BMI 25 – 30

Sterk overgewicht
Obesitas

BMI 30 – 40

Extreem overgewicht

BMI > 40

Appel

Middelomtrek
Je BMI zegt niets over hoe het vet over het lichaam is verdeeld. Iemand met een goede BMI maar met wel veel buikvet loopt gezondheidsrisico’s. Door je middelomtrek te meten weet je hoe het met jouw buikvet is. De middelomtrek is een maat voor de hoeveelheid vet in de buikholte. Je kan je middelomtrek bepalen door het smalste deel van je middel op te meten met een meelint. Dit is dus het smalst deel tussen de bovenkant van het bekken en de onderkant van je onderste rib. Onderstaande indeling geldt voor volwassenen van 18 jaar tot ongeveer 60 jaar.

Mannen

Vrouwen

 

Tussen 79 – 94 cm  

 

Tussen 68 – 80 cm

Geen verhoogd risico, probeer op gewicht te blijven.

Tussen 94 – 102

 

Tussen 80 – 88 cm 

 

Blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico)

102 cm of meer 

 

 88 cm of meer

 

 Probeer af te vallen (verhoogd risico)

Taille