fbpx

Zelf Koken?

Tegenwoordig kun je overal kant-en-klaarmaaltijden kopen. Bij de groenteman en slager, maar ook bij de supermarkt. Lekker makkelijk en je bent supersnel klaar. Wel zo fijn als je aan het eind van dag moe thuiskomt.

Er is ongelofelijk veel keuze. Van salades tot stamppotjes, van AVG tot pasta’s. Er is altijd wel iets bij wat je lekker vindt.

Maar is het eigenlijk wel zo gezond?

Kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak te weinig groenten en vezels en te veel zout en verzadigd vet. Verstandig om even op de verpakking te kijken wat er precies inzit. Voor een enkele keer kan het natuurlijk helemaal geen kwaad.

Maar…. zelf koken is altijd beter. Je kunt dan zelf bepalen wat je erin doet en hoeveel je ervan klaar maakt en opeet.

Een vers gemaakte maaltijd bevat minder suiker, zout en verzadigd vet en er zitten meer gezonde voedingsstoffen in zoals groente.

Daarnaast is zelf koken beter voor je spijsvertering. Tijdens het koken maakt het lichaam al speeksel, enzymen en hormonen aan die ervoor zorgen dat je het voedsel beter kunt verteren en geeft het meer verzadiging.

Maak van je eetmoment een rustmoment.  Eet aan tafel en neem rustig de tijd om te genieten van je eten. Dat is een gezonde gewoonte. Het geeft veel meer voldoening dan een kant-en-klaarmaaltijd snel naar binnenwerken terwijl je allerlei anderen dingen aan het doen bent. Aandacht hebben voor de maaltijd, helpt bij het afvallen. Mensen die snel eten, hebben na het eten vaak nog zit om te snoepen of snaaien.

Tips om vaker zelf te koken:

  • Bekijk hoe jouw week eruit gaat zien en bedenk wat je dan gaat eten
  • Haal voor een aantal dagen boodschappen in huis.
  • Verzamel lekkere, gezonde en makkelijke recepten
  • Heb je op een avond weinig tijd, maak dan iets simpels (b.v: wokken)
  • Kook, op een avond dat je wél tijd hebt, wat meer voor een andere keer.
  • Vries porties in voor als je geen tijd hebt om te koken.
  • Gekookte rijst kun je ook prima invriezen.
  • Denk eens aan diepvriesgroente en vis. Die zijn ook heel gezond en makkelijk in gebruik