De gezondheidsraad adviseert om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 143 gram groente per dag. Mannen eten vrijwel evenveel groente (146 g/dag) als vrouwen (140 g/dag).
Waarom is het goed om zoveel groenten te eten? Als je dagelijks gevarieerd 250 gram groente eet, verlaagt dit de kans op hart- en vaatziekte, verschillende soorten kanker, verkleind de kans op hartstoornissen, obesitas, hoge bloeddruk, kans op het ontwikkelen van nierstenen en draagt bij aan de stevigheid van botten. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol. Dat komt door de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het zijn bronnen van foliumzuur, ijzer, kalium, calcium
In één keer 250 gram groente bij het avondeten eten is best veel. Wat kun je doen om meer groente binnen te krijgen?
- Je zou overdag al wat groente kunnen eten, bijvoorbeeld iets van rauwkost bij de lunch. Een tomaat weegt al snel 70 gram.
- Verse soep maken. Zo krijgt je makkelijk veel groenten binnen. Daar kun je oneindig mee variëren en je kunt er al je restjes in verwerken.
- Je kunt ook aan je bordje pasta wat extra losse groente toevoegen of naast je bami of nasi een lekkere frisse (tomaten/komkommer) salade serveren.
De vezels in de groente geven een vol gevoel en zorgen ervoor dat je darmen goed kunnen werken, maar bevatten weinig calorieën wat weer fijn is als je wilt afvallen .
